17 Ocak 2017 Salı

VİNYALES / KÜBA


VİNYALES / KÜBA (06 Şubat-18 Mart 2016)


Vinyales dağlar ve ormanla çevrili  bir şehir. Aslında yerleşim alanı  dikkate alınacak olursa bir kasabayı andırıyor.



Küçük, rengarenk boyanmış yer evleriyle ön plana çıkıyor.




 İç kısımlara sebze ve özellikle tütün yetiştirebilmek için tarlalar açılmış.  



Her şehirde olduğu gibi Vinyales’te de merkezde bir park ve yanında bir kilise var.


Parkın hemen yanında bulunan Casa De La Cultura’dan sergilenen canlı performanslar hakkında bilgi alabilirsiniz. 



Havana ile Vinyales oldukça yakın olduğu için ulaşım çok rahat. Tur şirketlerinin bulunduğu yerden ya da casa sahibinizden rica ederek kolaylıkla ve uygun bir fiyata ulaşımınızı sağlayabilrsiniz (vinyales-Havana arası kollektif taksi ile kişi başı 20 CUC).


Yine parkın hemen karşı caddesinde bulunan tur şirketlerinden katılabileceğiniz turlarla ilgili bilgi almanız mümkün. Bu turlara katılabilmek için bir gün önceden rezarvasyon yaptırmanız gerekiyor. Biz özel bir taksi ile anlaşarak 20 CUC karşılığında civarda bulunan turistik yerleri gün boyunca gezdik. İsterseniz bisiklet kiralayarak, yada bisiklet turu satın alarak da bu yerleri gezmeniz mümkün (gezilecek yerler birbirine çok yakın, bisiklet turu maddi açıdan daha avantajlı olacaktır). Ayrıca bisiklet turunda mağara içinde bulunan bir göle yüzmeniz için götürüyorlarmış.  Biz bu tura gitmediğimiz için fazla bilgim yok. Tanıştığımız Alman bir çift bu gölü çok beğendiklerinden bahsettiler.



Bizim kaldığımız casada Vinyales haritasının resmi çizilmiş ve gezilecek yerlerin isimleri  duvara yazılmıştı. Sizlere kolaylık olsun diye bir fotoğrafını çektim.


Gireceğiniz mağara, müze gibi turistik yerlerin girişleri ücretli. Küba geneline baktığımızda bu giriş ücretleri diğer yerlere göre biraz daha pahallı. 3 CUC ile 5 CUC arasında değişiyor. Yine burada da at turları çok ünlü. Ancak at turu satın alacaksanız Trinidat’ı öneririm. Unutamayacağımız muhteşem bir tur oldu.


Şehrin içinde yemek yiyebileceğiniz, birşeyler içebileceğiniz restorantlar ve barlar var. Kişi başı 1 CUC karşılığında canlı müzik yapılan mağara discoya tur şirketlerinin bulunduğu alandan gidebilirsiniz.


Şehir merkezinde gündüzleri kurulan pazardan ve yol kenarlarında bulunan hediyelik eşya dükkanlarından bir şeyler alabilirsiniz. Ancak buraya özgü Küba’nın geri kalan kısmından farklı bir şeylere rastlamadık. 


Burada turistik yer diye götürdükleri mekanlar bizi biraz şaşırttı. Küçük bir mağaraya girdik, yürüyüş mesafesi ile en fazla 3-4 dakika yürüdük. Mağaranın içine seramik yılan maketleri yapmışlar.  Giriş ücreti kişi başı 3 CUC.  Çıkışında yemek yiyebileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz restoran var.





Bir diğeri Prehistorical döneme ait olduğunu ve bu döneme ait  kalıntıların bulunduğunu söyledikleri bir dağ (Mural De Prehistoria). 1960 yıllarında Kübalı bir ressam tarafından boyanmış. İçeri giriş kişi başı 5 CUC. Bahçesinde bir süre bu kalıntıların sergilendiği bir müze bulacağım umuduyla dolaştım. Ancak sadece hediyelik eşya dükkanı, cafe/bar ve restoran mevcut.


Casadan aldığımız gezilip görülebilecek yerler listesinin 3 tanesi  otel çıktı. Nasıl yani dedik? Bizi buraya niye getirdin diye sorduk taksi şoförümüze? Siz istediniz diye cevap verdi . Bildiğiniz otelleri de gezilebilecek turistik yerler listesine almışlar.
“Eskiden yerlilerin yaşadığı mağaralar” diyerek bazı yerlere götürüyorlar.Bu mağaralara yerlilerin yaşamını andıran bazı heykeller yapsalar da gerçek tarihi kalıntılara rastlamak mümkün değil.  Küba’da anlatılanlara göre,  yerliler sadece Guantanamo, Baracoa ve Zapata Swamp  Yarımadasında yaşamışlar.
Dönüşümüze son bir iki gün kala Havana sahilde hediyelik eşyalarımızı tamamlamaya çalışırken dükkanın birinde yerliye benzeyen bir satıcı gördüm. Biraz sohbet ettik. Annesinin yerli babasının Kübalı olduğunu anlattı. Annesi çocukken Zapata Swamp Yarımadasında yaşıyormuş. Havana’ya gelmiş ve babasıyla tanışmış. Annesinin büyük babaları Zapata Swamp Yarımadasına Amerika’dan  gelmişler. Küba’da yerlilerin uzun yıllar önce yaşadığı alanlarla ilgili bilgisi var mı diye sordum. Herkesin verdiği cevabı verdi. Guantanamo, Baracoa ve Zapata Swamp Yarımadası. Vinyales’te yerli mağaralarını gezdirdikleri turlar var. Orada da yaşamışlar mı diye sorduğumda, “zannedersem turistik bir alan yaratmaya çalışmışlar” diye cevap verdi. Bu anlattıklarım kulaktan dolma bilgiler olmasına karşın Vinyales’te tarihi bir kalıntı görmediğimi belirtmek isterim.


Vinyales tütün tarlaları ile kaplı olduğu için el yapımı puro bahçelerine gezi düzenliyorlar. Burada puro yapımı hakkında bilgi aldıktan sonra isteyen misafirler puroyu test edip satın alabiliyorlar.



Alt yapı sorunu olduğu için, burada da sivrisinek var. Cienfuegos kadar olmasa da sivri sinek ilacınızın olmasında fayda olacaktır.
İnternet kullanmak için toplu kullanım alanlarına gitmeniz gerekecek. Bu alan şehir merkezinde bulunuyor.


Dudağım uçukladığı için ilaç almak üzere eczaneye gittik. Maalesef turistlerin ve halkın kullandığı eczaneler farklıymış. Turistlerin kullandığı eczaneler sadece hafta içi günlerde açık oluyormuş. Hafta sonu ilaç almanız gerekirse halkın kullandığı eczaneleri kullanamıyorsunuz.



Biz kaldığımız casadan ve yemeklerinden çok memnun kaldık. Geceliği iki kişi 30 CUC idi. Sabah kahvaltısı için kişi başı 4’er CUC ödedik. Gezinin sonlarına doğru benim iştahım iyice kesildi. O yüzden 1.5 kişilik akşam yemeği sipariş ettik ve bunun için her akşam 10 CUC ödedik (yemekleri lezzetliydi). (Villa Aracelys y Papa   Camilo Cienfuegos 38, Vinales, Pinar del Rio, Cuba   Tel: 48696711    (+53)-01-52957976   Email: liuba38@nauta.cu )




10 Ocak 2017 Salı

Cayo Levisa / Vinyales / Küba


Cayo Levisa / Vinyales / Küba (06 Şubat-18 Mart 2016)

Buraya gitmek için şehir merkezindeki tur şirketlerinden bu turu satın almanız gerekli (sandöviç menü 29 CUC, yemekli menü 35 CUC yemekler açık büfe ve lezzetli). 






Sabah tur şirketinin önünde diğer yolcularla buluştuktan sonra otobüslerle (oldukça konforlu) marinaya doğru yola çıkılıyor. Yaklaşık 1 saatlik kara yolculuğundan sonra marinaya varıyorsunuz. Teknelerle yarım saatte adaya varıyorsunuz (pasaportunuzun yada fotokopisinin yanınızda olması önemli yoksa marinadan çıkış yapamazsınız).





Okyanus ve ada çok güzel. Burada kalabileceğiniz otel ve tesisler mevcut. Öncesinde böyle güzel bir yer olduğunu bilseydik bir iki gün kalırdık diye içimizden geçirdik ancak programımızı farklı yapmıştık ve valizlerimiz yanımızda değildi. Tropikal bir adada birkaç gün zaman geçirmek isterseniz tur şirketleri ile konuşup rezarvasyon ve planlama yapmanız gerekiyor.




Öğle yemeği yarı açık bir restoranda canlı müzik eşliğinde veriliyor. Hoşumuza giden eğlenceli bir tur oldu. Ayrıca bu tur sırasında neredeyse 35 gün sonra 3 Türk turistle tanışmak ve sohbet etmek de çok iyi hissettirdi.






8 Ocak 2017 Pazar

Timsah Çiftliği - Hotel Guama / Playa Larga / Küba

Timsah Çiftliği - Hotel Guama / Playa Larga / Küba (06 Şubat-18 Mart 2016)

Playa Larga ve timsah çiftliğine giden otobüsler de Playa Giron Otelinin önünden kalkıyor. Gidiş-dönüş otobüs ücreti 3 CUC. Biz bu otobüsle Playa Larga’yı geçip timsah çiftliğine gittik. İsterseniz Playa Larga’da inip (yol boyunca da denizini kullanabileceğiniz tesisler de var) oradaki casalarda da konaklayabilirsiniz. 


Timsah çiftliğine giriş kişi başı 5 CUC. Kafesler içinde canlı timsahlar ve doldurulmuş timsah maketleri var.


Size sevmeniz için ağzı bağlanmış bir timsah veriyorlar ve eğer fotoğraf çektirmişseniz 3 CUC talep ediyorlar. Küba’da neyin fotoğrafını çekerseniz çekin genelde ücretli olduğunu unutmayın ve sorun şu ki siz ücretli olduğunu fotoğrafı çektikten sonra öğreniyorsunuz. Ayrıca insan fotoğrafı çektiğinizde de çoğunlukla para ödemeniz gerekiyor. Çoğu müze için de bu geçerli. Müze giriş ücreti ile fotoğraf çekme ücreti ayrı ayrı ödeniyor.







 Çiftlikten dışarıya çıktığınızda Hotel Guama’ya gidebileceğiniz tekneleri göreceksiniz.










Hotel Guama’nın eskiden yerlilerin yaşadığı bir bölge olduğu söyleniyor. 15-20 dakikalık tekne yolculuğundan sonra buraya ulaşıyorsunuz.  Nehir üstüne kurulmuş kulübelerden oluşuyor. Buraya gittiğinizde gezmeniz için 1 saatlik zamanınız oluyor. Oldukça büyük bir alana kurulmuş bir yerleşim yeri. Yerlilerin yaşantısını andıran bir takım evler, çadırlar ve yerli maketleri var.






Girişte restoranı ve hediyelik eşya mağazası var. Gerçek bir tarihi kalıntı görmedim. Ancak herkes tarfından yerlilerin Baracoa, Guantanamo ve bu bölgede yaşadıkları anlatılıyor. (Tekne için ödemeniz gereken ücret kişi başı 12 CUC).










Timsah çiftliğinin içinde ve dışında timsah eti deneyebileceğiniz restoranlar bulunuyor.