26 Aralık 2016 Pazartesi

CİENFUEGOS / KÜBA




CİENFUEGOS / KÜBA (06 Şubat-18 Mart 2016)

Camilo Cienfuegos Gorriaran (6 Şubat 1932-28 Ekim 1959). Küba’lı devrimci. Che Guevara ve Fidel Castro ile birlikte devrimin en önemli liderlerinden biri. Şuan Küba’da bazı okullara ve özel yerlere adı verilmiş olsa da yeterli değeri görmediğini düşünüyorum. Tüm tezgahın Fidel Castro ve Che Guevara’nın resimleri ile dolu olduğu bir resim standına Camilo Cienfuegos nerede diye sorduğumda şaşırdılar ve tezgahın altından bir resmini çıkardılar. Ancak halktan kiminle devrim hakkında konuşursanız konuşun herkes Che, Fidel ve Camilo üçlüsünün adını “birlikte planladılar” şeklinde anlatıyor.  Hatta Che Guevara’nın çocuklarından birinin adı da Camilo. Tabii Camilo’nun ölümü hakkında anlatılan birbirine benzeyen birçok enteresan hikayeler de dinledim. Ancak kulaktan duyma bilgiler olduğu için paylaşmayı uygun bulmuyorum. Şunu söyleyebilirim ki internette okuduklarımdan oldukça farklı hikayelerdi bunlar. Tam bir sır perdesi !!!





Cienfuegos,  Trinidad ve Santa Clara’ya oldukça yakın okyanus kenarında bir şehir.  Meydanda bulunan park ve etrafında restore edilmiş binalar inanılmaz bakımlı. Bu bölgede Colonial mimari tarzının en iyi örneklerini görmeniz mümkün. Merkezde bulunan bina ve müzeleri gezebilirsiniz.









Biz şehrin geri kalanını at arabası ile gezdik. Bu şehrin Unesco tarafından en bakımlı ve şehircilik planlaması olarak birinci seçildiğini okumuştum. Ancak şunu söyleyebilirim ki yan mahalleleri gezdiğimizde gerçekten şoka girdim. Anlatılamayacak kadar sağlıksız bir ortam. Tüm kanalizasyonlar yollara akıyor ve insanlar bu atıkların içinde yaşıyorlar. Çocuklar bu alanlarda oyun oynuyorlar. Birçok yerde  kanalizasyon atıklarından göller oluşmuş durumda. At arabasında olduğumuz halde bazı yerleri zor geçtik.

Kanalizasyon probleminden olsa gerek sivri sineği bol bir yer. Yağmur gibi yağan sivri sinek istilasına uğruyorsunuz. Askerler özel maskeleri ile tüm evlere, iş yerlerine girerek ilaçlama yapıyorlar. Nefes alırken bu ilacın içinize işlediğini hissediyorsunuz. Bu sivri sinek istilasından halk oldukça tedirgin. Malumunuz Zika virüsü çok yakınlarda.







Tüm şehri gezdikten sonra at arabası bizi sahil yolunda bıraktı. Bu bölümü oldukça bakımlı. Sahilde spor yapan koşan birçok kişi var. Sahil yolunun ilerisinde bir yat limanı bulunuyor. Buranın restoranını  yemek yemek için kullanabilirsiniz ancak diğer restoranlara göre fiyat  tarifesi neredeyse ikiye katlıyor.









Ancak güneş batımında muhakkak burada (sahilde) olun. İnanılmaz bir güneş batımı. Binbir renk. Morlar , turuncular, pembeler... Tam bir renk cümbüşü içerisinde batıyor güneş. Küba’da Cienfuegos denince tüm turistler güneş batımından haberdarlar.





Biz burada dört gün kalıp oradan Vinyales’e geçmeyi planlamıştık. Ancak sivri sineklere dayanamadığımız için bir gün kalıp planımızı değiştirdik. Buradan Playa Giron'a gittik.














Ayrıca Küba’da göreceğiniz kadınlar ya hamile, ya yeni doğum yapmışlar. Çok enteresan çocuklar ve yaşlı insanlar dışında gördüğünüz kadınların neredeyse hepsi hamile. Hamilelik yaşı 14-15 yaş civarında başlıyor.






Cienfuegos’tan özel taksi tutup Playa Giron’a geçtik. Vinyales öncesi üç gün Playa Giron’da kaldık. Özel taksi ile iki kişi 40 CUC ödeyerek kendimizi Cienfuegos’ta ki sivri sineklerden kurtardık. Taksi ayarlamamıza kaldığımız casanın sahibi yardımcı oldu.  Casalar geceliği iki kişi 30 CUC. Kahvaltı kişi başı 5 CUC.


Veeee ÇOCUKLAR!!!












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder