29 Kasım 2016 Salı

BARACOA / KÜBA



BARACOA / KÜBA (06 Şubat-18 Mart 2016)

Baracoa, Guantanamo şehrine bağlı yağmur ormanları ile kaplı küçük bir sahil kasabası.  29 tane pırıl pırıl nehri ile tam bir doğaya harikası. 





Camaguey’den Santiago de Cuba’ya birlikte geldiğimiz taksi şoförü sevgili Leo, Baracoa için Paradiso (cennet) diye bir yorum yapmıştı. Hakikaten haklıymış.







Burada da merkezde halkın kullandığı büyük bir meydan parkı ve hemen yanında bir Catedral var.






Parkın girişinde Küba keşfedilmeden önce burada yaşayan yerlileri sembolize eden bir yerli heykeli dikkatinizi çekecek.


Parkın yan merdivenlerinden  indiğinizde “Casa De La Musica” ile karşılaşacaksınız. Burada canlı Küba müziği dinleyebilir, dans edebilir, Küba libre yada mojito içebilirsiniz. Alberto hala oralardaysa onunla muhakkak tanışmalısınız.



Baracoa, Küba’da gece hayatının en keyifli şehri. Afrika şovları, canlı müzik, dans her yerde. Mekanlar birbirine yakın olduğu için hiç birini atlama ya da kaçırma olasılığınız yok. 






Biz burada on gün kaldığımız için bici taksi (bisiklet taksi) kiralamadık. Her gün kasabanın ayrı bir kısmını gezdik. Bisiklet taksi kiralamak isterseniz Catedralden ileriye doğru giden cadde üzerinde var.  Merdivenleri tırmanarak otel Castello’ya gidebilirsiniz. Buradan manzarayı izleyebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Bu otelin marketinde Türkiye’de alışık olduğunuz markaları  (şampuan, sabun...) bulma şansınız da  var.



Ana caddenin üzerinde Baracoa çikolatalarının satıldığı cafeye muhakkak uğrayın (Che tarafından 1963 yılında yaptırılmış çikolata fabrikası hemen kasabanın dışında). Kakaonun bin bir çeşidini burada içebilirsiniz. Hediyelik eşya pazarının karşı köşesinde ki dondurmacının dondurmaları ve keki çok lezzetli. Fıstık ezmesi  de bu bölgede oldukça ünlü. 


Deniz kenarında bulunan sahil yolunda yürüyüş yapabilir orada ki restoranları da kullanabilirsiniz.


Deniz kenarında yürürken Kristof Kolomb’un heykelini göreceksiniz. Kristof Kolomb’un Küba’ya buradan çıktığı söyleniyor. Az ilerisinde Museo Matachin (müze)  var.


Kızılderili kültürü ile ilgileniyorsanız Museo Matachin’i ve Otel Castello’nun yan tarafında ki Arkeoloji müzesini  gezebilirsiniz girişler kişi başı 2 CUC. Biz burada uzun süre kaldığımız için halk mezarlığını bile gezdik. Büyük mermer heykeller dikkatinizi çekiyorsa mezarlığa da uğrayabilirsiniz.



Baracoa Guantanamo şehrinin yaklaşık 150 km doğusunda yer alıyor. Santiago De Cuba’dan buraya ulaşabilirsiniz. Santiago De Cuba’dan yola çıktıktan yaklaşık 2 saat sonra Guantanamo’dan geçiyorsunuz. Yola  yaklaşık 2 saat daha devam ettiğinizde Baracoa’ya varıyorsunuz.
.



Guantanamo ve Baracoa arasındaki yol çok virajlı. Ancak inanılmaz bir doğa değişimine ve muhteşemliğine şahitlik ederken nasıl olur da bu yol biter diye düşündüğümü söyleyebilirim.





Bölge başkent Havana’ya yaklaşık 1000 km uzakta. Buraya ulaşım için otobüs ya da kollektif taksi kullanabilirsiniz. Biz Camagüey’den Santiag De Cuba’ya gelirken otobüs durağında Leo ile tanıştık ve ulaşım konusunda hayatımız değişti. Leo İngilizce biliyor. Bize verdiği sözleri her zaman tuttu. Camagüey’den Santiago De Cuba’ya, oradan Baracoa’ya, Baracoa’dan Santa Clara’ya Leo ile gittik. Eğer geziniz sırasında Leo’ya rastlarsanız bizden selam söyleyin lütfen. Küba’nın en sevimli, en samimi, en hızlı ve en organize şoförü Leo’ya sevgiler...( LEO iletişim 01 53628412 taksi Baracoa-Havana arasında direkt ulaşım dahi sağlayabiliyor).


Ayrıca burada küçük bir hava alanı da mevcut. Havana’dan buraya direkt uçuşlar düzenleniyor. Baracoa’da kalırken günü birlik Maguana Plajına gitmek isterseniz sabahları Casa De La Musica, Cuba Turun yanından kalkan kollektif taksileri kullanabilirsiniz. Ayrıca Casa De La Musicanın yanında bulunan pastahanenin pastalarını da deneyin derim.


Turlar hakkında önceden bilgi almanız faydalı olacaktır. Cuba Tur, İnfotur, Gaviota tur şirketleri var. Biz katıldığımız turları genelde Gaviota’dan ayarladık.





Baracoa’da 10 gün boyunca casada kaldık. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerimizi de burada yedik. Casa sahibi Roger ve ailesini çok sevdik. Kendisi ekonomist ancak onu İspanyolca öğretmeni zannedebilirsiniz. Her gün birlikte İspanyolca çalıştık ki bu Küba’da geri kalan zamanımızda çok işe yaradı. Baracoa’dan ayrıldıktan sonra gideceğimiz tüm şehirler için kendisine programımızı verdik. Geri kalan tüm rezarvasyonları Roger organize etti. Bizi Küba’dan ayrılana kadar kaldığımız casaları arayarak takip etti . Kesinlikle kalmanızı tavsiye edebileceğimiz  bir yer. Ailesi ve casada çalışanlar muhteşem insanlar. Hala yazışmaya devam ediyoruz. Hermanos Roger (kardeş Roher). Lütfen yolunuz düşerse sevgilerimizi iletin. Oda iki kişi 25 CUC (Sr. Roger Ferrer Delgado, Sra. Otilia Rojas Montero Adres: Rubert Lopez 69 Entre Coronel Galano y Roberto Reyes Baracoa/Guantanamo Tel: (53)(0121)641154 roger-2014@nauta.cu)






Baracoa’da bir çok yer UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Dünyada ender kalmış yağmur ormanları bu bölgede bulunuyor.









 



 
 
 







 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder