26 Kasım 2016 Cumartesi

Trinidad Iznaga Köyü - Sancti Spiritus Şehri / Küba


Trinidad Iznaga Köyü - Sancti Spiritus Şehri / Küba (06 Şubat-18 Mart 2016)

Biz bu tur için özel bir taksi ile anlaştık. Tüm gün süren bir tur oldu (70 CUC). Önce şeker vadisini ve burada bulunan eski şeker fabrikalarını gezdik. 






Dünya mirası ilan edilmiş bu bölgede 18 ve 19. yy’la ait birçok şeker fabrikası binası bulunuyor. Bizim gittiğimiz fabrikada restorasyon çalışmaları devam ediyordu. Fotoğraflarda çalışan bir işçi göreceksiniz. Beton atılmış bir bölümde küvet şeklinde bir deliği onarıyordu. “Patronun banyosunu tamir ediyorum. Eskiden patronlar burada yıkanıyormuş” diye açıklamada bulundu. Afrika’dan getirilen köleler burada oldukça zor şartlarda ve insanlık dışı bir muamele görerek çalıştırılmış.



Bu vadiye Valley De Los İngenios ismi veriliyor. Daha sonra seyir kulesine gidip etrafı izledik.


Kenar mahallelerden görüntüler.




Yukarıdaki ailenin yaşadığı ev burası. Önünde bulunan taşların üzerinde aile bireylerinin isimleri yazıyordu.


Biz kulenin yan tarafındaki bir Afrika restoranında yemeğimizi yedik. Canlı Afrika şovu izledik. Çok zevkli dekore edilmiş bu restorana gitmelisiniz. Burası benim Küba’da unutamayacağım yerlerden biri oldu.  Yemekler harika ücretleri çok uygundu. İç dekorasyon biraz müzeyi andırıyor.  Afrikalı köleler için kullanılan kilit, zincir ve anahtarlar, tablolar kullanılmış. Bahçede Afrika müziği dinlerken gerçekten unutulmaz anlar yaşadım diyebilirim. (Bar Restauran PALADAR-Comıda Crıolla).









Iznaga köyü Trinidattan yaklaşık 30 dakika sürüyor. Yaşayanların çoğu Afrika kökenli kölelerin torunları. 18.yy da inşa edilmiş Macana-Iznaga kulesine (kişi başı 2 CUC) karşılığında tırmanabilir yukarıdan manzarayı izleyebilirsiniz. Bu kule, çalışan Afrikalı kölelere işe başlanma ve bitiş zamanını bildirmek için kullanılıyormuş.





Iznaga’dan, Küba’da sadece burada ve Trinidat’ta bulabileceğiniz kıyafet ve işli örtüler, delik işi masa örtüleri alabilirsiniz.




 Iznaga’ya yarı açık turist trenini kullanarak da gelebilirsiniz. Tren Trinidad’tan kalkıyor.




Iznaga’dan yaklaşık 45 dk süren bir yolculukla Sancti Spiritus’a geçtik. Küba’da gördüğüm en temiz şehir burasıydı. Yere atılmış tek bir çöp, neredeyse bir toz zerresi dahi yoktu diyebilirim.




Bu şehirdeki gezimize kilisenin yanında bulunan okulu gezerek başladık. Öğrenciler fotoğraf çektirmek için poz verdiler. Sınıfları beğendim. Sınıflar geniş ve her sınıfta bir televizyon var. Bu televizyonları eğitimde kullanıyorlar. Gerçi ülkede seri bir şekilde işleyen internet sistemi yok (eski tip tüplü televizyonlardan).






Bahçenin sonunda revir ve içinde iki tane sağlık görevlisi vardı.Bir öğrenci ile ilgilendikleri için içeri girmemize izin vermediler.  Okul, duvar panoları ve öğrencilerin ilgisini çekebilecek karton maketlerle süslenmişti (fotoğrafları görünce  şaşırmayın, Küba’yı değerlendirirken 1960’lar da yaşayan gerçekten zamanın durmuş olduğu bir ülke olduğunu göz ardı etmemek faydalı olacaktır). Bilindiği üzere oldukça iyi bir eğitim alıyorlar. Özellikle de sağlık alanında.




Biraz ilerleyince iki tarafının dükkanlarla kaplı olduğu bir caddeye geldik. Geniş bir cadde olduğundan orta bölüme insanların dinlenebilmesi için oturma alanları yapmışlar. Burada pina colada içmenizi tavsiye ederim.



Bu caddenin sonunda merkez park ve bu parkın etrafında restore edilmiş binalar var. Bu binalardan iki tanesi müze. Biri doldurulmuş hayvan müzesi diğeri ise arkeoloji müzesi. İkisini de gezdik. (girişler kişi başı 2 CUC, fotoğraf çekecekseniz ayrıca para ödemeniz gerekiyor 2 CUC).






Şehrin geri kalanını bici taksi ile gezdik. 2 saatlik gezi ücreti 4 CUC. Şehrin kenar mahalleleri de oldukça bakımlı.



Şehir merkezi dışında kalan bölümde halkın kullandığı dondurmacılar, pizzacılar, hamburgerciler, berberler, mağazalar  var. Buralarda yemek yerken halk parasını (CUP) rahatlıkla kullanabilirsiniz. 1 CUC=25 CUP 2 orta boy pizza yiyebilirsiniz.






































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder