28 Kasım 2016 Pazartesi

SANTİAGO DE CUBA / KÜBA


SANTİAGO DE CUBA / KÜBA (06 Şubat-18 Mart 2016)

Santiago De Cuba, Küba’nın eski başkenti ve ikinci büyük şehri. Biz buraya 14 Şubat sevgililer gününde geldik. Yolculuğumuz Geini (Trinidad'ta at turunu ayarlayan organizatör) sayesinde oldukça heyecanlı geçti. Bizi Sancti Spiritus'a göndereceğini, orada başka bir taksi şoförü tarafından alınacağımızı söylemişti. Böylelikle Santiago De Cuba'ya varacaktık. Ancak Santi Spiricuz'a geldiğimizde anladık ki bizi transfer için başka bir taksi beklemiyor. Camaguey'e giden İtalyan bir çift bulup yola çıktık. Olmadı bir akşam Camaguey'de kalırız diye düşündük. Otobüs bileti sormak için viazul otobüs firmasına (tek firma devlete ait) gittiğimizde Leo yanımıza geldi ve Santiago De Cuba'ya gittiğini söyledi. Onunla birlikte akşam saatlerinde yolculuğumuzu tamamlayıp, yeni kasamıza yerleştik. Leo sayesinde sonraki yolculuklarımızda da çok rahat ettik.




Casaya yerleşir yerleşmez yemek yemek için dışarıya çıktık. 14 Şubat olduğu için her yer çok kalabalık ve tüm restoranların rezervasyonları doluydu. Restoran önlerinde müşterilerin kuyrukta saatlerce beklediği bir durum ile karşılaştık. Ancak her yer ışıl ışıl süslenmiş ve herkes çok şıktı. Şehrin merkezinde bir şeyler içip canlı müzik dinleyebileceğiniz parklar, cafeler var.



Küba’nın geneline baktığınızda en güzel kızların ve en yakışıklı erkeklerin tümü bu şehirde bir araya toplanmış gibi. Eskiden Afrikalı köleler ilk buraya getiriliyormuş, şu anda da burada yaşayanların çoğu Afrika kökenli.







Sokaklar çok dik. Bu yüzden turumuzu bici taksi yerine motorlu taksi ile yaptık. Taksi ile anlaşırsanız sizi görülmesi gereken her yere sıra ile götürüp gezmeniz için bir süre bekliyor. Yarım günlük tur 8 CUC.








Devrimin izlerini birçok binada görmek mümkün. Burası bir okul. Devrim zamanında da toplanma merkezi olarak kullanılıyormuş.







Burada da merkez park ve etrafında restore edilmiş binalar bulunuyor.








Merkez park içinde bulunan deniz altı canlıları fotoğraf sergisi çok enteresandı.


Merkezde bulunan Catedralin içindeki müzeyi ücretsiz gezebilir, flaş kullanmadan fotoğraf çekebilirsiniz.



En çok etkilendiğim yer Bacardi ailesinin müzesi oldu. Özellikle Afrikalı köleler için kullanılan eşyalar, işkence aletleri insanın kanını donduracak düzeyde. Bağlama zincirleri, anahtarlar, kilitler, boyun kesme kütükleri, tüm köleleri yan yana dizerek bağladıkları tahta aparatları görünce üzülmemek ve insanın dünya üzerinde yaşayan en acımasız ve en tehlikeli canlı türü olduğunu düşünmemek imkansız. Ayrıca bu müzede, bu aileye ait eşyalar var. Devrim zamanında kullanılan eşyalar da sergileniyor. Müze içerisinde bir ekranda Santiago De Cuba tanıtım filmi sürekli gösteriliyor. Ayrıca alt kata indiğinizde yerliler ile ilgili eski eşyaları (ok, yay...) ve mumyalanmış eski insan bedenlerini de görebilirsiniz (kişi başı giriş 2 CUC, biletlerinize dikkat edin çıkış alt katta ki kapıdan yapılıyor ve biletlerinizi gösterdikten sonra buradan çıkmanıza izin veriliyor).


Sahil tarafı çok bakımlı ve güzel. Marina restoranı sizi gezdiren taksi gösteriyor. Buradan az ileriye yürüdüğünüzde (yüzünüz restorana dönükken sağa doğru gideceksiniz) suyun kenarında bağlı gemi restoranı göreceksiniz. Canlı müzik eşliğinde yemeğinizi burada yiyebilirsiniz. Balık menü kişi başı 6 CUC. İçerisine pilav, muz cips ve salata dahil. Hoş bir ortam.



Sahilde halk için ayrılmış büyük bahçeler, spor alanları ve çocuk parkları var. Deniz kenarında balık tutan insanlar, dinlenen Kübalılar, parkta oynayan çocuklar, spor yapan insanlarla karşılaşıyorsunuz. Halkın yaşaması için ayrılan alanlar (çocuk parkı, yürüyüş parkı, spor aletleri...) oldukça fazla.



“Casa De La Trova” ya muhakkak uğrayın. Öğle saatlerinde ve akşamları canlı müzik performansları sergileniyor. Tüm Küba’da Casa De La Trova’lar arasında en beğendiğim burası oldu. Sahne alan sanatçılar muhteşem Küba müziği yapıyorlardı. Buradan ve başka yerlerden bir sürü müzik CD’si aldık. Buradan aldıklarımız çok iyi çıktı.

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder