22 Kasım 2016 Salı

KÜBA GENEL



KÜBA GENEL (06 Şubat-18 Mart 2016)

Küba uçak bileti nasıl alınır? Havana’ya iniş, casalar nerede, bu akşamı nerede geçireceğim?


Biz Air France ile Paris aktarmalı Havana’ya uçtuk.  Diğer hava yolları için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Seyahatimiz 6 Şubat-18 Mart arası idi. Küba’nın kuru zamanında oradaydık (yani yağmurların az yağdığı zaman). Nisan ayı ile birlikte yağmurlar fazlalaşacak ve kuru dönem sona erecek. Türkiye saati Küba saatinden 7 saat ileri. Uçuşlarınızı bu saat dilimlerine göre takip etmeniz gerekecek. 


Yaklaşık 17 saatlik yolculuktan sonra hava alanına indiğinizde çok şaşırtıcı saatlerin sizi beklediğini garanti edebilirim. Uzunca bir süre vize işlemleri için bekledikten sonra tamam şimdi gidip valizlerimi alayım diyorsunuz. Alışık olduğunuz, battan sırayla kayan valiz alma işleminin orada pek mümkün olmadığını anlayınca biraz heyecan içerisinde acaba valizler ne şekilde ve ne zaman gelir endişesine kapılıyorsunuz. Merak etmeyin geliyorlar. Hava alanından çıkana kadar valizlerinizde bulunan barkodlara dokunmayın. Biz barkodlardan birini valizimizi alınca çıkarıp çöpe attık. Hava alanının dışına çıkmamıza izin verilmedi. Geri dönüp attığımız çöpün içinde barkodomuzu bulunca dışarıya çıkmamıza izin verildi. Hava alanının dışına çıkar çıkmaz önünde kuyruğun uzun olduğu döviz ofisini bulduk. Burada paranızı CUC’a çevirmeniz önemli. Lakin para harcamaya bindiğiniz taksi ile başlayacaksınız. Biz Havana’ya gece indik ve kalacak yerimizi de ayırtmamıştık. Ancak bu sorun olmadı. Orada yanımıza gelen bir taksici ile bizi Old Havana’da bir casaya (kalacak oda) götürmesi için konuştuk. Taksi şoförleri casa sahipleri ile organize çalışıyorlar.


Camlarının kapanması mümkün olmayan ve kapıları kesinlikle içeriden açılmayan bir taksi ile zamanın gerçekten akmadığı 1960’lar da kalmış Küba maceramız yağmurlu bir gecede başladı. Bu ülkede öyle şeyler bulacaksınız ki bir bakacaksınız çocukluğunuza gitmişsiniz. Hatta yaşınızla orantılı olarak ailenizin çocukluğu bile o güzel ülkede hala yaşamaya devam ediyor. Babaannemin çok sevdiği, yıkarken yıpranmasın diye son derece dikkatli davrandığı büyük çiçekli perdeleriyle oldukça sık karşılaştım. Annemin misafir odasında tuttuğu ve kirlenmesinler diye oturmamızın yasak olduğu gelinlik koltukları, vitrinlerin itina ile süslendiği biblolar, kaplan motifli battaniyeler, fırfırlı yatak örtüleri ve daha niceleri sizleri Küba’da bekliyor. Demir su borularına takılmış tüller, kütüklerden oyularak yapılmış saksılar, demir işçiliği, taş işçiliği, ahşap işçiliği ile yaratıcılığın modern dünyadan daha önde olduğu ispatlayan bu ülkeyi değişmeden görmenizi tavsiye ederim. Hava alanından Old Havana’ya taksi ile gidiş: 20 CUC. Old havana casa iki kişi gecelik: 30 CUC kahvaltı kişi başı 5 CUC.



Pasaport ve vize işlemleri nasıl yapılır? Vize uzatma işlemi nasıl yapılır?

Vizeyi Türkiye’den almak oldukça kolay. Ankara Küba konsolosluğuna pasaportunuzu, uçak biletlerinizi ve seyahat sigortanızın fotokopisini, vize harç makbuzuyla birlikte yolluyorsunuz. Banka hesabına (internetten bakabilirsiniz) kişi başı 150 TL vize harcı yatırıyorsunuz. 15 gün içinde evraklarınızı onaylayıp kargo ile size geri yolluyorlar. Maksimum 1 aylık vize veriyorlar. Eğer seyahatiniz bir aydan uzun sürecekse vizenizi Küba’da uzatabilirsiniz.
Vize nasıl uzatılır: Vizenizi uzatmak için bir ayın bitmesini beklemeye gerek yok. Biz orada kaldığımız 20. gün civarlarında vizemizi uzattık. Baracoa’da bu işlemi yaptık. Bu işlemi küçük bir yerleşim yerinde yapmanız kolaylık olacaktır. Casa sahibimize durumu açıkladık. O da bize bir bici taksi çağırdı ve bizi nerelere götürmesi gerektiğini şoföre anlattı. Bankaya gidip kişi başı 50 CUC harç yatırdık. Bu harç makbuzları, uçak biletleri, kaldığımız casanın kartı ve pasaportlarla birlikte vize uzatma işlemlerini yapan ofise gittik. Saymış olduğum bu evrakların hepsini yanınızda vize ofisine götürmeniz gerekiyor. 


Resmi dili nedir?

Resmi dili İspanyolca. Halk arasında casalarda kalacaksanız İngilizce bilen çok az insana rastlayacaksınız. İspanyolca bilmiyorsanız yanınıza İspanyolca bir sözlük alabilirsiniz. Cep telefonunuza sözlük indirirseniz internet bağlantısı gerektirmeyen bir sözlük olması gerekiyor. Çünkü internet bağlantısını sadece şehirlerin belli yerlerinde (bazı parklarda) ücret karşılığında aldığınız kartlarla sağlayabiliyorsunuz.


Türkiye ile haberleşme nasıl sağlanır?

Maalesef Küba için özel bir telefon paketi mevcut değil. Sadece mesaj paketleri var. 30 TL karşılığı 100 sms paketi alabilirsiniz. Telefon konuşmasında ise Küba’dan Türkiye’yi aramanın dakikası neredeyse 10 TL. Türkiye’den Küba’yı aramak ise dakikası yaklaşık 6 TL ( 2.99 arayana, 2.99 aranana yazıyor). Küba’da şehirlerin bazı parklarına internet bağlantı ağı kurmuşlar. Buralarda saatlik kartlar mevcut. Kart satın alarak o merkezlerde internetten faydalanabilirsiniz.
Eğer Küba içinde bir yeri aramak isterseniz (taksi şoförü, tur şirketi...) casa sahibinden rica edebilirsiniz. Bu servis oda ücretinizin içinde.



Nerede kalınır?

Otel ya da casada (kasa) kalabilirsiniz. Oteller standartları çok iyi olmamasına karşın oldukça pahallı (Trinidat İbostar 3 yıldız kahvaltı dahil 2 kişi gecesi  545 CUC, Baracoa Maguana otel kahvaltı dahil gecesi iki kişi 103 CUC, Playa Giron’da Playa Giron otel kahvaltı dahil gecesi iki kişi 70 CUC). Daha uygun ödeme yapmak ve Kübalı halk ile daha fazla zaman geçirmek isterseniz casaları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Casa halkın kendi evlerinde kiraladıkları odalara verilen isim. Gecesi  iki kişi kahvaltı hariç 25-30 CUC (şehre göre değişiyor).
Kahvaltınızı casada yapmanız önemli. Çünkü dışarıda kahvaltılı yapabileceğiniz bir yerler bulmanız zor (pizza yemek dışında pek seçeneğiniz yok). Zaten casaya gittiğiniz gibi casa sahibi kahvaltı ve akşam yemeği isteyip istemediğinizi soruyor. Kahvaltı kişi başı 3-5 CUC arasında değişiyor. Akşam yemeği istiyorsanız kaç lira olduğunu ve ne yiyeceğinizi önceden ayrıntılı olarak öğrenmeniz faydalı olacaktır. 
Ayrıca çoğu casada ücret karşılığı çamaşır yıkama hizmeti de veriliyor. Oda fiyatına nevresim, battaniye, banyo havlusu,  tuvalet kağıdı dahil nadiren el sabunu oluyor.



DIŞARIYA ÇIKARKEN KALDIĞINIZ CASANIN İLETİŞİM BİLGİLERİNİ MÜMKÜNSE KARTINI YANINIZA ALMAYI UNUTMAYIN!! 

Memnun kaldığımız casalar:

Baracoa: (Sr. Roger Ferrer Delgado, Sra. Otilia Rojas Montero Adres: Rubert Lopez 69 Entre Coronel Galano y Roberto Reyes Baracoa/Guantanamo Tel: (53)(0121)641154 roger-2014@nauta.cu) çok memnun kaldık. (İki kişi gecelik 25 CUC).

Vinyales: (Villa Aracelys y Papa   Camilo Cienfuegos 38, Vinales, Pinar del Rio, Cuba   Tel: 48696711    (+53)-01-52957976   Email: liuba38@nauta.cu ) memnun kaldık. (İki kişi gecelik 30 CUC).

Trinidat: (Casa Carmen y Pupito Adres: Calle Agustin Bernal 126 A e/Eddy Chivas y Jose Mendoza (Paz esq. Santa Ana) Trinidat, S.S Cuba Tel: 53 (0141) 993173   53(01)52448277 www.cubacasa.net  www.tripadvisor.com  e-mail: pupitocarmen@nauta.cu 

Santa Clara: 1.  (Hostel Casita B&B    Sr. Jose y Santica     Casa Colonial en el Centro  Tel: (53) (42) 272819,  53 53378498 Email: 1  Mt_alba@yahoo.es    2 hostalcasitacuba@nauta.cu  Adres: Cespedes 69 e / maceo y Union) memnun kaldık. (İki kişi gecelik 30 CUC).

2. (Hostal D. Cordero    Sr. Orlando Cordero     Leoncio Vidal 61 e/Maceo y Union.    Santa Clara, Villa Clara, Cuba. Tel: +53 (42) 206456     +53 52908036   Email: hostaldecordero@gmail.com    www.hostaldecordero.com ) kalmadık ancak çok güzel bir hostal. (İki kişi gecelik 35 CUC).

Havana: Kesinlikle Old Havana’da kalmanızı öneririm (genelde 30 CUC). Gezip görmek isteyeceğiniz yerlerin neredeyse hepsi orada. İlk gittiğimizde iki akşam Old Havana’da kaldık. Dönüşte üç akşam merkezde kaldık rezarvasyonu Old Havana diye yanlışlıkla oraya yapmışız (25 CUC) çok zorluk çektik, gerçekten çok kötüydü . Old Havana’ya gidip gelmek için de sürekli taksi kullanmamız gerekti.
Eğer Old Havana’da değil de Centro Habana’da kalmak isterseniz vereceğim casa gerçekten rahatlıkla kalabileceğiniz kalitede. Biz gezerken bu casaya rastladık. İçerisini gezmek istediğimizi söyleyerek izin aldık. Bu tür casalar gerçekten çok nadir.
Hostal “Rios De Esperanza” Calle Manrique No: 410 A e/ San Jose y San Rafael, Centro Habana, La Habana, Cuba    Tel casa: (+53) 7867 8023   Mobil Esperanza: (+53) 5295 3555   Mobil Rios: (+53) 5331 6315  E-mail: espeperezmachado@gmail.com    esperanza1@nauta.cu   tote2009@yahoo.com ) (iki kişi gecelik 30 CUC).
Havana’dan Ulaşım için Ramon Velazquez’i casanızdan aratabilirsiniz. Biz Trinidat’a Ramon ile gittik. Çok memnun kaldık. Otobüs ücreti Havana-Trinidat: 25 CUC kişi başı. Ramon’a kişi başı 30 CUC ödedik. Çok rahat bir yolculuk oldu. Mobil: 5 515 6665 Casa: 7 261 5176.

Playa Giron: Tania y Richard    045 9814353    54169692 memnun kaldık. (iki kişi gecelik 30 CUC, aşçısı çok iyiydi).

Cienfuegos:  Hostal Colonial Isabel y Pepe e-mail: hostalcolonialisapepe@gmail.com Tel: 1. (53)(043)518276 2. (0143)518276 3.(0143)519072 4. 52891443 Adres: 52 Avenue 4318 Between 43 and 45 street. Cienfuegos.Cuba) Biz kaldığımız casadan memnun kalmadığımız için adresini paylaşmıyorum ancak casa ararken Coloniyal tarzda çok hoş bir casa gezmiştik oranın adresini paylaşıyorum. (iki kişi gecelik 30 CUC).




Para birimi nedir? Nelere dikkat etmek gerekir?

İki tip para birimi kullanılıyor. Turistlerin kullandığı CUC (kuk) ve halkın kullandığı CUP (kup). Kredi kartınıza güvenmeyin çünkü sadece büyük otellerin bazılarında kullanmanız mümkün. Biz hiç kullanmadık. Buradan yanınızda Euro götürmenizde fayda var. Dolar için bozarken % 20 vergi uygulanıyor. 1000 Euro= 1050 CUC (yaklaşık).  1 CUC ise = 25 CUP.  Genel olarak turistin CUC kullanmasını istiyorlar. Ancak CUP (halk parası) kullanarak sokak satıcılarından çok ucuza  dondurma, kızarmış hamur, pizza, patlamış mısır, hamburger tarzı şeyler yiyebilir, yine ucuza meyve ve sebze satın alabilirsiniz. Ayrıca bu sokak satıcıları CUC (turist parası) verdiğinizde kabul etmiyorlar. Casa sahibinize sokaktan alışveriş yapmak istediğinizi söylerseniz onlar sizin için döviz bürolarından CUC’u CUP’a çevirme işlemini yapıyorlar. Turist olarak sizin bu işlemi yapmanız kabul edilmiyor. 20 CUC=480 CUP (20 CUP değişim işlemi yapılırken vergi olarak kesiliyor).
Biz nakit paramızı korumak amacıyla 3 adet boyun cüzdanı aldık. Birine Euro, diğerine CUC, bir diğerine de CUP ları koyduk. Turistik yerlerde CUC ile ödeme yaptığınızda aldığınız para üstünün CUC olduğundan emin olmanızda fayda olacaktır.




Para bozdurmak için döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Öncelikle hava alanında taksiye ve gideceğiniz casaya vermek için döviz bozdurmanız gerekiyor. Hava alanının çıkışında döviz bürosu var (sürekli açık).  Normal döviz büroları 16.30 gibi kapanıyor. Cumartesi Pazar günlerine para bakımından hazırlıklı girin. Eğer sıkışırsanız bulunduğunuz yerdeki büyük otellerde  işlem yapılıyor (biz sadece Trinidad’ta otelde “İbostar” bozdurduk tüm otellerde yapılıyor mu emin değilim).





Ayrıca her ne olursa olsun kötü bir sürprizle karşılaşmamak için her zaman alacağınız hizmetin bedelini önce sormanız ve parasını hizmet sonunda ödemenizde çok önemli.

Pazarlık sıkça yapılan alışık oldukları bir durum. Örneğin Havana da bici taksiler saati 10 CUC tan fiyat verip 7-6 CUC’a kadar düşüyorlar.
Küba’da müze içerisinde fotoğraf çekmek isterseniz ayrıca müzeye giriş parasına yakın bir bedeli fotoğraf çekme bedeli altında ödemeniz gerekiyor.



Küba’da ulaşım nasıl sağlanır?

Küba’da hizmet veren devlete bağlı tek bir otobüs firması var. Viazul. www.viazul.com adresinden bu firmaya ulaşabilir fiyatlar ve nereden nereye otobüs seferi düzenlediğini öğrenebilirsiniz. Ancak bu firmaya giderim, otobüs biletimi alırım, otobüsün kalkış saatini bekler, biner giderim diye düşünmeyin Maalesef söz konusu Küba olduğunda böyle bir şey mümkün değil. Bir yada iki gün öncesinden otobüs terminaline gidiyorsunuz (bu terminaller şehir dışında kaldığı için taksi ile gidip rezervasyonunuzu yaptırıp taksi ile geri dönmeniz gerekecek). Otobüs terminalinde kapalı bir odada çalışan tek bir görevli bulunuyor. Sizi odasına alınca kapıyı başka bir müşteri içeri girmesin diye kilitliyor. Tek bir müşteri içeride yaklaşık yarım saat kalıyor ve önünüzde üç kişi olduğunu düşünürseniz, oldukça fazla bir zaman beklemeniz gerekiyor. O yüzden biz genelde kollektif taksileri tercih ettik. Kollektif taksi kullanımı oldukça yaygın. Fiyat olarak neredeyse viazul ile aynı. Örneğin Havana’dan Trinidad’a kişi başı 30 CUC ödedik. Viazul ile gitseydik kişi başı 25 CUC ödeyecektik. Aslında bir gün önceden rezarvasyon yaptırmak için terminale gidiş dönüş için taksi ücreti de ödemiş olsaydık muhtemelen daha pahallıya gelecekti. Peki bu kollektif taksilere nasıl ulaşabilirsiniz. 
Casa sahibinizden yardım alabilirsiniz. Ayrıca otobüs terminallerinde bu kollektif taksi şoförleri bekliyor oluyorlar.

Araba kiralama hakkında : Günlük araba kiralama 70 CUC civarında. Genelde peugeot arabalar var. Ancak  mevcut yollarda araba kullanmak tamamen sanat. Ben iyi şoförüm diye düşünmeyin. Yollar genelde bir gidiş ve bir dönüş şeklinde işliyor ve bu yolları aynı anda yayalar (yaya kaldırımı genelde yok), at arabaları, öküz arabaları, bisikletliler, kamyonlar, otobüsler, bici taksiler birlikte paylaşıyor. Bir yerden diğer bir yere giderken oldukça heyecanlı anlar yaşamanız çok mümkün.

Bizim Güzergahımız: Havana-Trinidat, Trinidat’tan (Santci Spiritus-Camagüey-Santiago Cuba aynı gün aktarmalı ulaşım), Santiago De Cuba- Baracoa (isterseniz Baracoa’dan Guardalavaca’ya geçebilirsiniz. Sahil kasabası, deniz, güneş ve muhteşem kumsallar. Oradan üst bölge kıyı şeridini de gezebilirsiniz. Biz Türkiye’de güneyde ikamet ettiğimiz için deniz ve kumsallar önceliğimiz değildi buraları atladık Baracoa’dan direkt Santa Clara’ya geçtik), Santa Clara- Cienfuegos, Cienfuegos-Playa Giron, Playa Giron-Vinyales, Vinyales-Havana

Ayrıca Trinidat’ta kalırken günü birlik Iznaga ve Santci Spiritus’a, Santiago De Cuba’da kalırken Bayamo’ya ve Baracoa’da kalırken Guantanamo’ya gidip gezdik.
Toplam yolculuğumuz 41 gün 41 gece sürdü. Ayrıntılı bir Küba haritası üzerinden incelemeniz faydalı olacaktır.




Ne yenir yemekleri nasıl?

Yemekleri lezzetli ancak çeşit çok az. Kırmızı etler, dışarıda açıkta satıldığı için biz yemedik. Genellikle balık, tavuk ve ıstakozu tercih ettik. Aslında Türkiye de kullanılan tüm sebze ve meyveler mevcut olmasına rağmen yemek kültürleri zengin değil.

Sabah kahvaltısında tropikal meyve tabağı, peynir, tere yağ, omlet, taze sıkılmış meyve suyu, kahve/süt  (kahveler harika)  oluyor. Casadan casaya  bazı şeyler değişebiliyor. Bazı casalarda marmelat, bisküvi, kek yediğimiz de oldu.

Akşam yemeklerini bazen dışarıda bazen casada yedik. Tavuk, balık ve ıstakoz tercih ettik. Yanında bazen çorba, neredeyse her zaman pilav (sade, sebzeli, fasulyeli) oldu. Ayrıca tüm yemeklerde salata ikram ediyorlar (marul, beyaz lahana, domates, salatalık, biber). Muz (muz cips çok lezzetli bildiğiniz muz değil şekersiz cinsini kızartıyorlar) veya patates kızartması (nadiren) oluyor. Trinidat tarafında bal kabağını haşlayarak yaptıkları balığın veya tavuğun yanında gelen bir meze var.

Dondurmaları (markette satılan nestle) çok lezzetli. Ancak kutuyla aldığınız bu dondurmayı yiyebilmek için sırt çantanızda kaşık bulundurmanız gerekiyor. Lakin tek kullanımlık kaşıkları her yerde bulmanız mümkün değil. Pina Colada’yı muhakkak denemelisiniz soğuk bir içecek. Tropikal meyveler oldukça bol.İçecek olarak Tucola’yı tercih edebilirsiniz. Coco colaya çok benzer bir tat. Biraları çok iyi (Bucereno ve cristal, cristal çok hafif). Cuba Libre ve mojito geleneksel alkollü içecekleri. 







Yanınızda neler götürmelisiniz?

Şampuan, sabun (casalarda genelde yok, çamaşır yıkarken de kullanılabilir), duş jeli, duş kesesi, güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka, yağmur geçirmeyen  ince bir rüzgarlık (biz Havana’ya indiğimizde inanılmaz bir soğuk ve yağmur vardı orası sıcak diye düşünmeyin sonuçta ekvatora yakın bile olsa bizim gittiğimiz tarihte  kış mevsimini yaşıyorlardı), 10’lu paket kağıt mendil (çok işimize yaradı sırt çantanızda bulundurun), tırnak makası, sırt çantasında bulunması için (açılıp kapanabilen bıçak, iki kaşık), adaptör (telefon yada fotoğraf makinesini şarj etmeniz için). Casalarda 220 W elektirik var ancak girişleri yassı bizim şarj cihazları ise yuvarlak uçlu araya takmak için kullanılıyor. Biz Santi Spiricuz’tan aldık. Bol hafıza kartı (fotoğraflar için), bol poşet (çoğu markette ve sokak satıcılarında poşet yok, ne alacaksanız tartıp elinize veriyorlar), ilaç  (bant, ağrı kesici, grip ilacı, sivri sinek ilacı...)

















3 yorum:

  1. Mart sonunda gitmeyi dusunuyorum bilgiler cok faydali oldu tesekkurler,bol gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça uzun bir zaman kaldık. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa yazışırız. Sevgiler. Ahu

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil